Žiaci základných škôl si zmerajú sily na Kinderiáde

09.05.2010 Prešov

Prešov 9. mája (TASR) - Štvrtý ročník atletických pretekov Kinderiáda pokračuje v utorok 11. mája v Prešove.
Vyše 200 malých pretekárov zo základných škôl z Prešovského kraja si v piatich individuálnych disciplínach a v štafetovom behu na 4 x 60 metrov zmeria sily na štadióne na Šmeralovej ulici. Kinderiáda je výnimočnou príležitosťou pre deti, ktoré sa aktívne nevenujú atletike, vychutnať si atmosféru skutočných pretekov a zabojovať v mene svojej školy o postup do veľkého finále, ktoré sa uskutoční 8. júna v Bratislave. Atletické preteky Kinderiáda organizuje spoločnosť Ferrero Česká v spolupráci so Slovenským atletickým zväzom na Slovensku.

Ako prezradila Lenka Lendacká z AMI Communications Slovakia, v Prešove sa zídu osemčlenné družstvá detí zo základných škôl z celého Prešovského kraja, aby si zmerali sily v základných atletických disciplínach. „Všetci malí pretekári si zabehnú šprint na 60 metrov, a potom budú súťažiť v individuálnych disciplínach – druháci v skoku do diaľky z miesta, tretiaci v hode plnou loptou, štvrtáci v hode kriketovou loptou a piataci v skoku do diaľky s rozbehom. Celé preteky vyvrcholia náročným štafetovým behom, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodne o víťazoch tohto kola Kinderiády, “ povedala Lendacká. Tri najlepšie družstvá postúpia do finále, v ktorom môžu malí pretekári vyhrať pre svoje školy spolu 4980 eur. Táto suma je určená na rekonštrukciu školských športovísk a na nákup športového vybavenia.

Patrónkou štvrtého ročníka je opäť dvojnásobná olympijská víťazka Elena Kaliská, ktorá má blízko k malým športovcom, keďže sama venuje svoj voľný čas a dobré rady mladým vodáckym talentom. „Som rada, že som aj tento rok súčasťou Kinderiády. Deti z celého Slovenska majú šancu zažiť férovú atmosféru skutočných pretekov na atletickom štadióne a zmerať si sily so svojimi rovesníkmi. Je dôležité, aby sme deti viedli k aktívnemu športovaniu a aby sa pohyb stal bežnou súčasťou ich života, “ povedala Kaliská.

Pre deti budú pripravené v Prešove aj mimosúťažné disciplíny takzvané Kids\' Athletics, vďaka ktorým môžu rozvíjať svoje športové schopnosti a poznávať náročnosť ľahkej atletiky. Vyskúšajú si napríklad hod oštepom alebo prekážkový beh.
 

Vyberte región

mark